Geçmişten bu yana oyun dünyasında yaşanan en büyük sızıntılar | www.plugincim.com

Haber Detayı

Geçmişten bu yana oyun dünyasında yaşanan en büyük sızıntılar

,

Oyun dünyası, her ay piyasaya sürülen yepyeni yapımlar ile giderek büyümeye devam ediyor. AAA kalitede bir oyunun geliştirilmesi, projede her ne kadar yüzlerce kişi çalışsa olsa bile yıllar sürebiliyor. Bu süreçte gizlilik ve güvenlik konuları da oldukça kritik hale geliyor.

Oyun dünyasında piyasaya sürülmeyi bekleyen birçok yapımın daha önceden sızdırılması, günümüzde maalesef sıkça karşılaşılan bir durum haline geldi. Şirketler, genellikle projelerinin gizliliğini koruma konusunda çaba gösterse de siber saldırılar veya şirket içindeki casusluk gibi nedenlerden ötürü yine de sızıntılar yaşanabiliyor. Peki geçmişten bu yana oyun dünyasında çok konuşulan en büyük sızıntılar neler?

Oyun dünyasında çok konuşulan sızıntı olayları

Bu büyük sızıntılar kimi zaman sadece birkaç saniyelik video, kimi zaman da birkaç megabayt boyutlu dosyalardan oluşabiliyor. Bu oyun severler için pek de önemli görünmese de aslında ciddi bir durum. Bunun en önemli sebebi, geliştiricilerin emeklerinin boşa gitmesini hissetmesi.;

Tabii geliştiriciler emeklerinin boşa gittiğini hissedince motivasyonları da düşüyor. Bu da oyunun çıkışının daha ileri bir tarihe alınması gibi durumlara yol açabiliyor. Öte taraftan bir sızıntı yaşanması, oyuncuların heyecanını söndürebiliyor ve şirkete mali açıdan zarar da ettirebiliyor.

Yani bir sızıntı yaşanması aslında pek de olumlu sonuçlanmıyor. O halde lafı çok uzatmadan oyun dünyasında yaşanan en çok konuşulan sızıntılara geçelim.

Valve’ın geliştirdiği Half-Life 2, oyun dünyasında çok konuşulan sızıntı olaylarından biri oldu. Şirket, oyunu piyasaya sürmeden birkaç gün önce Alman hacker Axel Gembe tarafından hacklendi ve yapımın kaynak kodları sızdırıldı. Fakat internete yayan kişi o olmamıştı.

Sızıntının ardından oyunun piyasaya sürülmesi için henüz hazır olmadığı ortaya çıktı. Bilgisayar korsanı, Valve‘ı hacklediğinden dolayı pişman oldu. Hatta şirket başkanı Gabe Newell‘e bir e-posta göndererek suçunu itiraf etti. İnanır mısınız bilmeyiz fakat Gabe‘den Valve‘da çalışmak üzere iş bile istedi.

Aradan birkaç gün geçmesinin ardından polis, bilgisayar korsanının evine operasyon yaptı ve onu tutukladı. Sonuç olaraksa Valve, bu sızıntıyla birlikte büyük bir kayıp yaşadı. Hatta bazı iddialar, Half-Life 3’ün çıkmamasının nedeni olarak bu sızıntıyı gösteriyor.

5. Fallout 4

Bethesda‘nın hem geliştiricisi hem de yayıncısı olduğu Fallout 4, Kasım 2015’te piyasaya sürüldü. En popüler yapımlardan Fallout 4 için bazı seslendirme metinleri ve oyun içi ekran görüntüleri internete sızdırılmıştı.

4. Microsoft – FTC davası

Microsoft, Ekim 2023’te Activision Blizzard‘ı satın aldı. Bir yıldan fazla bir süredir uğraş veren şirket, düzenleyici kurumların engeline takılıyordu. Dolayısıyla süreç bir hayli uzadı. Bu zamanda önemli bir sızıntı da yaşandı.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da bu satın alımı engellemeye çalışıyordu. Bununla uğraşan Microsoft, bir davaya özel sunacağı bazı gizli belgeleri yanlışlıkla herkese açık şekilde yayımladı.

Bu belgelerle birlikte Microsoft‘un yenilenmiş Xbox Series X konsolu ile Bethesda, Arkane gibi bünyesindeki oyun şirketlerinin geliştirdiği oyunlar sızdırıldı. Bu da oyun dünyasında yaşanan önemli sızıntı olayları arasında yer aldı.

3. The Last of Us Part 2

2013’te piyasaya sürülen oyunun devamı olarak karşımıza çıkan The Last of Us Part 2, 2020 yılında çıkış yaptı. Oyunun piyasaya sürülmesine çok kısa bir süre kala ne yazık ki yapımın hikayesi ve oynanış videoları sızdırıldı.

Bu sızıntı, geliştirici firma Naughty Dog‘a pahalıya patladı. Zira oyuncular, ilk oyunun hikayesini pek beğenmemişti ve ikinci oyundan beklentiler büyüktü. The Last of Us Part 2‘nin tamamının sızdırılmasıyla birlikte oyunun içeriği neredeyse tamamen ortaya çıkmış oldu.

Oyuncular, yeni yapımın hikayesini de beğenmemiş olacak ki resmen boykot başlattılar. Bu bağlamda oyun, pek de ilgiyle karşılanmadı. Güncel olarak şimdiye kadar kaç adet sattığı ise bilinmiyor.

2. Grand Theft Auto 6

Son yıllarda oyun dünyasının gündeminden düşmeyen GTA serisinin yeni oyunu GTA 6 ile ilgili de büyük bir sızıntı yaşandı. Eylül 2022’de yaşanan bu sızıntıyla birlikte yapımın oynayış videoları ve görselleri internete bomba gibi düştü. Lapsus$ hacker grubu üyesi olan genç tarafından sızdırılan bu görüntüler, oyunla ilgili önemli bilgiler de verdi. Buna göre Vice City’ye dönüş olacağı ve ana karakterlerden birinin kadın olacağı görülmüştü. Bu da büyük bir heyecan yarattı.

Londra Şehri Polisi, Birleşik Krallık Ulusal Siber Suç Birimi ve FBI’ın dahil olduğu bir soruşturma sonucunda hacker’ı tutukladı. Bu büyük sızıntının ardından Rockstar Games, GTA 6‘nın geliştirilme sürecinde olduğunu resmi olarak açıklamak zorunda kaldı.

Geçtiğimiz aylarda ise şirket, GTA 6 için ilk tanıtım fragmanını yayınladı. Bu fragman, daha oyun çıkış bile yapmadan birçok rekor kırdı.

1. Insomniac Games

Marvel’s Spider-ManSpider-Man 2 ve Spider-Man: Miles Morales oyunları ile bilinen ABD merkezli bir oyun geliştiricisi olan Insomniac Games, Aralık 2023’te siber saldırıya uğradı. Bunun sonucunda önemli bir sızıntı yaşandı.

PlayStation 5 için geliştirilen ve birkaç yıl sonra piyasaya sürülecek Marvel’s Wolverine ile ilgili görüntüler internete yayıldı. Bilgisayar korsanları sadece bununla kalmayıp, şirketin on yıllık planını da sızdırdı. Bu planın 1 terabayt dosya boyutuna yakın olduğu tahmin ediliyor.


 


 

65 0 0
02.02.2024